Op deze pagina vind je inspirerende artikelen en filmpjes die mijn werk bevestigen en ons mensen aanmoedigen.

“Zolang we de gezondheid van de planeet in gevaar brengen, hebben we niets aan groei, sterker nog, doen we absoluut geen recht aan de oorspronkelijke betekenis van economie (zorgen dat het huis gezond blijft). Hoogste tijd om te waarderen wat echt van waarde is. Als we de verbinding weer voelen met onszelf, elkaar en ons onderdeel voelen van alles dat leeft, kunnen we dat.” Willem Vreeswijk

Een andere wereld, samenleving en economie begint in ons zelf!

Waardering centraal

in zomereditie New Financial Magazine

‘Als er één ding is wat ons de coronacrises (en daarvoor de financiële crisis) heeft geleerd, dan is het wel dat alles van echte waarde gratis is. Uiteraard kan geld een uitstekend hulpmiddel zijn om iets te bereiken waar mensen, dieren en planten bij gebaat zijn, maar het wezenlijke waar we naar verlangen heeft niets met geld te maken. De corona-epidemie heeft veel mensen veel leed berokkend. Tegelijkertijd heeft het ook duidelijk gemaakt dat de meeste mensen naar iets anders verlangen dan we met zijn allen gebouwd hebben. Eeuwigdurende economische groei is een lachertje, sterker nog, je hebt sowieso helemaal niets aan een groeiende economie als deze mede is gebaseerd op de fabricage van wapens, het toenemend gebruik van antidepressiva, etc. Of als onze groeiende economie ten koste gaat van de gezondheid van de planeet of dat de economie groeit dankzij kinderhanden of slaven. Zolang we de gezondheid van de planeet in gevaar brengen, hebben we niets aan groei, sterker nog, doen we absoluut geen recht aan de oorspronkelijke betekenis van economie (zorgen dat het huis gezond blijft). Hoogste tijd om te waarderen wat echt van waarde is. Als we de verbinding weer voelen met onszelf, elkaar en ons onderdeel voelen van alles dat leeft kunnen we dat’

 

The Story of Separation

Volgens filosoof, schrijver en spreker Charles Eisenstein is 'The Story of Separation' de blauwdruk van onze huidige samenleving. In dit verhaal speelt het individu de hoofdrol. De individuen zijn met niets of niemand verbonden en zijn daardoor in continue concurrentie met elkaar, dieren en de natuur. Als we onszelf en de aarde willen genezen hebben we volgens Charles dan ook een ander verhaal nodig: een eeuwenoud verhaal waarin we verbonden zijn met onszelf en alles om ons heen. Een verhaal over verbinding, liefde en begrip. Wil je meer weten over Charles Eisenstein? Lees verder op https://lnkd.in/eFHpXX7

Charles Eisenstein is filosoof, spreker en schrijver. Na een periode van onrust en een gevoel dat er iets goed mis is in de wereld, vond Eisenstein een antwoord op zijn ongenoegens. Hij realiseerde zich dat de manier waarop we leven niet overeenkomt met onze natuurlijke staat van zijn. Daar schreef hij diverse boeken over: Sacred EconomicsThe More Beautiful World Our Hearts Know is Possible en zijn laatste boek Climate: A New Story. Hij reist de wereld over om zijn verhaal te vertellen. Op deze evenementen vraagt hij alleen om een vrijwillige bijdrage en zijn boeken kun je gratis lezen op het internet. Omdat ‘geven’ ons gelukkig maakt en we dat wel iets meer kunnen gebruiken in onze samenleving, vindt Charles. 

 

Hoe we van inclusiviteit de nieuwe norm kunnen maken

Salarisverschillen tussen man en vrouw, lagere baankansen voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders die vaker een laag schooladvies krijgen: sociale ongelijkheid is ook in Nederland nog steeds een groot probleem.

Inclusiviteit draait dus allereerst om meer aandacht en begrip voor verschillen. Maar het gaat nog verder dan dat. “Diversiteit, waarbij iedereen vertegenwoordigd wordt, is maar het begin. Je moet ook zorgen dat iedereen echt meedoet. Het gevolg? Een inclusieve samenleving waarin we de vaardigheden hebben om ons te verplaatsen in de ander. “Als iedereen elkaar open tegemoet treedt en niet op uiterlijke kenmerken beoordeelt, kan iedereen vanuit vertrouwen bijdragen aan de samenleving. Alle talenten worden benut en iedereen kan zichzelf zijn. Dat is toch wat we uiteindelijk allemaal willen.”

Meer weten over hoe inclusiviteit sociale ongelijkheid tegengaat? Bekijk het videoportret van Jannet Vaessen.

Ubuntu: een onuitputtelijke bron van medemenselijkheid

We staan op een kritiek moment in de geschiedenis. De wereld wordt steeds kwetsbaarder en afhankelijker en de mensheid is toekomstbepalend. Gaan we af op een groot gevaar of juist op een grote belofte? Ubuntu stelt dat we allemaal één menselijke familie en één samenleving zijn. Met een gemeenschappelijk lot. En zodra we dat gaan inzien komt die grote belofte steeds dichterbij. Annette Nobuntu Mul vertelt over Ubuntu.

“Ubuntu begint bij bewustwording, en zodra je daar bent kun je het toepassen op allerlei niveaus.”
“...Maar de misdaad van de hoogste orde was volgens het dorpshoofd dat de community niet had gezien dat het gezin honger had. Dát is Ubuntu.”
‘“We moeten voorbij het oppervlakkige gedrag kijken, het intentieniveau zien. Samenleven is de purpose, in verbinding met de aarde is het hogere doel”, aldus Annette.”

 

Drs. Thera van Osch
personal statement

Uiteindelijk valt of staat de financiële wereld bij vertrouwen. De intrinsieke waarde van vertrouwen is niet in geld uit te drukken. Het is een waarde die wordt opgebouwd vanaf het moment dat je geboren wordt. Als baby leerde je al vertrouwen in je moeder of vader omdat je van hen de zorg kreeg die je nodig had om te overleven. Vertrouwen kreeg je mee door je opvoeding thuis, en werd opgebouwd op school, in je peer-groups en via de media. De financiële wereld zou er heel anders uitzien als het principe van 'care' - verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar en voor de aarde - de basis zou zijn van handelen. Het zou leiden tot vermindering van de maatschappelijke ongelijkheid, tot vergroting van de sociale cohesie, economische stabiliteit en tot toenemend vertrouwen in de financiële wereld.

United Economy

Let’s make a better economy

United Economy is een duurzaam handelsnetwerk. Voor gelijkgestemde bedrijven die elkaar sterker maken en graag onderling groen zakendoen. Bovendien maakt United Economy de economie als geheel socialer, groener, eerlijker en veerkrachtiger. We betalen elkaar met onze onderlinge munt, de United: een zuiver ruilmiddel, zonder rente en speculatie. Een munt die steeds wordt uitgegeven aan producten en diensten van de deelnemende waardengedreven bedrijven.

Door de kracht van ons netwerk én de circulaire munt versterken we onze economie en elkaar!

 
 

Rebalancing en vrijheid

Jeanine van Deursen is één van de oprichtsters van de School voor Rebalancing lichaamswerk en bewustzijn. Ze vertelt over ons overlevingsmechanisme, over als iets je onbewust blokkeert en de kracht van de ingehouden ‘Nee’. Wat er gebeurt en gaat stromen als je openlijk mag inbrengen wat voor jou klopt.