Samen bouwen we aan een meer duurzame wereld: een sociale inclusieve samenleving en een eerlijke waarden-gedreven economie. Een wereld waarin alles en iedereen ertoe doet.

Dit is gewoon gratis geluk!
— Actief lid Permacultuur Meppel (openbare buurttuin en voedselbos)

Wil je schenken, doneren? Hieronder lees je meer over meest gestelde vragen.


Vragen

(FAQ)

Is het een goed doel?

Zeker, maar anders dan ‘De goede doelen’ zoals je ze kent. De pot die dit leven en werk mogelijk maakt, is van gemeenschapsgeld, het is universeel geld wat ik creëer en waar ik anderen en de toekomst mee help. Met de pot bouwen we samen aan een wereld waarin iedereen en alles van waarde is en ertoe doet. De ervaring leert dat de huidige verdienmodellen, het huidig systeem, niet werkt voor veel van dit werk.

Wat je kunt doen is helpen om deze pot met ongeoormerkt universeel geld te vullen. Je mag het in jouw netwerk ook promoten. Je helpt om een stroom geld op gang te brengen. Men betaalt mij nu niet voor veel van het werk in de initiatieven. Storten is in de vrije pot. De pot maakt dus dat ik mijn waarde in de initiatieven kan blijven delen en schenken. Ik vraag, kort gezegd, de samenleving dit samen met mij en ons te dragen.

Je draagt bij aan een nieuw duurzaam sociaal inclusief economisch model en samenleven.

De tijd voordat mijn man overleed was heel hectisch. Niet alleen mentaal, maar ook praktisch. Irma vulde de gaten die vielen: veel dingen die ik niet kon regelen pakte zij op. Ik had daar niet alleen geen tijd voor: ik was daar door vermoeidheid niet eens meer toe in staat. Zij legde contact met mensen, pleegde telefoontjes, en toen er veel misliep in de professionele zorg hielp zij om oplossingen te bedenken. Vooral voor het regelen van externe zorg ben ik haar enorm dankbaar: wanneer zij dit niet had gedaan was er verder niemand bij mij en mijn man geweest de nacht dat hij stierf. Zonder de inzet van Irma was het echt gigantisch uit de hand gelopen.

Is dit echt nodig?

Met Vrij Geld kan ik delen van mijn unieke waarde. Waarde die ik voor een belangrijk deel niet kan doen omdat het vanuit het huidige systeem niet betaald wordt.

Lees hierover ook meer in mijn Blog Geld verdienen met werk aan de betere tijd - Waarom is dat zo lastig?

Met Vrij Geld trek ik het uit elkaar. Ik creëer hiermee een andere geldstroom en vrij-ruimte. Ik kan hiermee volledig tot mijn recht komen, mijn potentieel wordt volledig benut.

Met de Vrij Geld stroom kan ik blijven doen wat zo broodnodig is. Het goede werk, kan ik beschikbaar zijn, helpen, er zijn, sociaal economisch samenleven en ook hulp bieden aan die mensen die binnen het systeem niet de hulp vinden die ze nodig hebben. Ik hoef de gevraagde hulp niet af te wijzen, omdat ze het niet kunnen betalen of omdat er nog geen geld voor geregeld is. Ik mag voor het bieden van de hulp putten uit de pot met universeel geld (Vrij Geld).

Als dit model van Vrij Geld werkt dan kunnen natuurlijk ook anderen zich hieraan spiegelen. Kunnen meer mensen dit model overnemen.

Waarom het nodig is, lees je ook op de pagina Inspiratie.

Wat heb je nodig?

Ik ben kostwinner of alleenverdiener. Mijn wens is zo veel mogelijk van mijn waarde te delen met en te schenken aan een zo groot mogelijk publiek. Waarde voor de wezenlijke dingen. Mensen helpen die op mijn pad komen, of uitvoering van onbetaalde projecten mogelijk maken bijvoorbeeld.

Jouw motivatie om te geven is dan bijvoorbeeld dat ik meer ontzorgd word van de druk om inkomen bij elkaar te moeten halen en daardoor het goede werk niet kan blijven doen. Er ontstaat dus ruimte omdat ik minder zorg heb over het kunnen betalen van de dagelijkse kosten zoals de vaste lasten, boodschappen etc. terwijl ik me zeer zinnig inzet. Ik krijg ook veel energie van dit nuttige werk. Ik kan er een hele werkweek mee vullen.

Wat krijg ik terug voor mijn geld?

Mijn wens is dat we meer gaan ervaren dat delen een natuurlijke eigenschap is. Als we geven, en het kan ook echt ontvangen worden, dan wordt geven ook ontvangen.

Als je weet dat je een geschenk hebt ontvangen, zal je natuurlijke respons dankbaarheid zijn met het verlangen om terug te geven.
— -Charles Eisenstein-

Als je geeft, doe je dat op basis van vertrouwen. Dat past ook binnen het eenheids- en circulair denken, leven en werken. Lineair is meer wat we gewend zijn nog (‘voor wat hoort wat’ en ‘uurtje factuurtje’.) Je geeft geld en je weet dat je er iets groots mee gaat maken. Door jouw en mijn inzet help je mensen die ik help, de omgeving, de aarde, en groter: De mooiere samenleving en economie van nu en de toekomst. Daarmee help je dus ook jezelf.

Zo is er bijvoorbeeld een schenker die jaarlijks op haar geboortedag een bedrag schenkt. En onlangs overwoog iemand de vrijwilligersvergoeding die ze ontvangt maar niet nodig heeft, door te schenken.

Samen hebben we zorg om elkaar, zijn we liefdevol naar onze omgeving en naar de aarde. We delen met elkaar.

Het is de beweging waar de mens nu en in de toekomst belang heeft en baat bij heeft. Daar draag je aan bij, daar dragen we samen aan bij, dat dragen we samen.

Hoeveel geld moet ik overmaken?

Stort vanaf € 10 t/m € zoveel je wilt, je kan missen of wilt bijdragen. Ook kun je er voor kiezen periodiek te schenken (bijv. maandelijks of jaarlijks).

Ieder bedrag, iedere schenking helpt, ontzorgt mij weer meer waardoor ik meer tijd en energie heb voor het nuttige werk voor ons aller welzijn. Mijn zinvolle bijdrage waar geen betaling voor is. Noem het een stukje basisinkomen. Je geld zal duurzaam worden besteed.

“De kinderen staan meer open voor elkaar en ik zie meer verdraagzaamheid in de groep. Er is meer sprake van acceptatie van/rekening houden met elkaar en dan ook nog eens samen plezier hebben.

De lessen Ik JIj Wij Samen dragen zeer zeker ook bij aan vermindering van het pestgedrag. Wat een plezier om zo samen met de groep bezig te zijn.
Irma is voor mij een voorbeeld geweest in het nog beter afstemmen op de behoeftes van de kinderen en ik ben met andere ogen naar de kinderen gaan kijken. De band met de kinderen en de groep is groter geworden. Ik ben me meer bewust van mezelf geworden, hoe mijn rol en houding in de groep van invloed is.”
Juf Annet

In de blogs lees je veel informatie en inspiratie en over het werk in de Transitie en Opbouw naar een menswaardige economie en samenleving.

Wat ga je met mijn geld doen?

Omdat ik voor het werk van de initiatieven binnen de huidige economie en het systeem niet beloond wordt, blijft de worsteling om het te kunnen blijven doen. Is de worsteling er niet, dan kan ik nog veel meer oppakken van het goede werk wat gewaardeerd wordt.

Met jouw geld kan ik mijn waarde voor meer mensen bereikbaar maken, zoals je leest in de Initiatieven, met mooie projecten en dus ook voor hen die onvoldoende (financiële) draagkracht hebben of binnen het systeem geen betaald werk kunnen vinden en/of zich niet voelen passen binnen het systeem, er zelfs ziek van worden.

Sociaal kan samenleven, hulp en zorg kan verlenen, ook als er gaten vallen in of door de institutionele wereld.

In Irma herken ik de behoefte om te willen doen wat ‘goed’ is, om te doen wat bijdraagt aan jezelf en je omgeving. Er toe te doen!
Haar initiatief om daarvoor mensen te vragen haar ‘vrij geld’ te schenken vond ik geweldig. En zo werd ik twee jaar geleden een van haar schenkers. En ik krijg er wat voor terug! Een gevoel bij te dragen aan een wereld waarin het mogelijk is om het ‘goede’ te doen. Alleen dat al maakt me blij.

In wat ik doe met jouw geld is een rode draad die gaat over het eenheidsbewustzijn. Over op een andere manier met elkaar leven en omgaan, over elkaar versterken. Over systemen los schudden en nieuwe systemen opbouwen. Op naar een wereld waarin iedereen ertoe doet, we authentiek durven zijn, samen delen, vrijheid ervaren en waarin we zorg hebben voor de aarde en om elkaar.

Samen op weg naar een groene eerlijke economie en participerende inclusieve samenleving met gezond-afhankelijke verbindingen. Dat betekent ook inclusief voedsel- en bestaanszekerheid. We manifesteren in verbinding een nog veel mooiere liefdevollere wereld.

Anders kijken, leren, doen en ervaren. Met een stevige aanwezigheid en kracht kan ik wissels omzetten.

Wissels omzetten?

Ik schud dingen op, ik benoem, confronteer, ik spiegel. Bij anderen breng ik alleen maar aanwezigheid en liefde, wordt er iets ontstoken, wat niet altijd direct zichtbaar is en later wel tot beweging leidt. Ik initieer, zet op, jaag aan, ondersteun en begeleid. Mijn aanwezigheid wordt als krachtig ervaren, daar waar iets vastloopt of niet op gang komt, weet ik wissels om te zetten waardoor het weer of meer mag stromen.

Met het ideële doel van Vrij Geld, wat een stukje bestaanszekerheid biedt, kan ik met meer moeiteloosheid en met minder zorgen bewustzijn op gang brengen. Dialoog hebben, delen over ethische principes, informeren en inspireren, ook met informatie die minder mainstream is.

Juist in de ontmoeting gebeurt het. In zo’n vrije aanwezigheid, ben ik vooral gewoon mezelf. Kan er een beweging komen en kan ik bewustzijn brengen op beperkt bewustzijn. Natuurlijk op een verantwoorde manier.

In beweging door inzicht en ervaring bijvoorbeeld in hoe en wanneer mensen krimpen, kunnen mensen zicht krijgen op en kan ik voeling brengen in eigen beschermde afgesloten delen. Er komt meer impulsiviteit, spontaniteit, creativiteit tevoorschijn.

Door meer bewustzijn kunnen er andere dingen gebeuren, kun je iets anders neerzetten, teweegbrengen, doorgeven, in beweging krijgen. Iets wat meer klopt.

Wat bedoel je met ongeoormerkt geld?

Ik schenk vertrouwen, jij schenkt vertrouwen en mensen komen zelf in beweging. Ik faciliteer (in) de context, ben aanwezig in het institutionele systeem en daarbuiten, bouw bruggen en help mensen meer gronding te ervaren.

Met vrije subsidies, met vrij geld, zonder oormerk opereer ik in gebieden die specifiek voor een onderwerp zijn en toch ook allemaal met elkaar te maken hebben en waar geen uren voor betaald worden. Het is belangrijk vrij te kunnen bewegen en beweging te doen laten ontstaan, en het geld niet hoeven te labelen. Labelen beperkt. Dat kost tijd en is niet efficiënt en werkt beperkend. De pot is vrij besteedbaar voor het goede zinnige werk. Anders zou ik uren moeten registreren, uren verantwoorden. Het wordt onnodig ingewikkeld. Ik moet kunnen blijven doen, ook (reis)kosten declareer ik bij mezelf en gaan uit de vrije pot.

Kan je werk nu niet gewoon betaald worden?

Doordat onze wereld is gebouwd op geld, schuld en rente (het lineaire geldsysteem), op problemen, diagnoses, hokjes, regels, en op ‘meer meer meer’, dus op groeidwang, is het ook dé manier van de bestaande wereld om nieuwbouw en echte verandering te voorkomen. Of in ieder geval werkt het niet bevorderend. M.a.w. het bestaande systeem houdt zichzelf in stand. Mijn ervaring is ‘al willen mensen in instanties’ wel anders, vinden ze het goed werk wat ik doe, het economisch systeem, de modellen en de verdienmodellen zijn ingericht op het in stand houden van groeidwang, problemen, ziekte, en met hokjes en regels. Men zegt dan: “We willen het wel belonen, maar we kunnen het niet kwijt.”

Daar waar de wereld / het systeem behoefte heeft aan innovatie, aan nieuwe vormen, maar de systemen dat nog niet toelaten en het geld daar nog niet heen kunnen laten stromen, daar kan ik meer een rol spelen, mét het geschonken vrije geld.

Dus willen we dat er een nieuwe wereld gebouwd wordt, en nieuwe systemen, wil je dat ik daarin mijn bijdrage lever, dan help je mee de pot te vullen zodat ik kan helpen dat te gaan doen. Ik vraag je om die Vrijruimte.

Hierna lees je via de link voorbeelden uit de praktijk van alledag.

Voorbeelden uit de praktijk van alledag.

De jongeman komt al een tijdje niet zoveel meer de deur uit. Kan moeilijk zijn plek vinden in deze wereld en tegelijk heeft hij fantastische ideeën over hoe het anders en beter kan. Hij werkt mee aan een initiatief wat daar helemaal in past. Als ik met hem in gesprek kom…… lees verder